Muligheten for å tygge reduserer risikoen for demens

Nyeste studier viser at jo mindre vi tygger (mat), jo mer utsatt blir vi for demens. Du kan spørre: Vil noen som tygger mer ha et friskere sinn senere?

En artikkel av Journal of American Geriatri Society hevder at hvis vi sammenligner eldre som er i stand til å tygge med de som ikke kan eller delvis ikke kan, får vi et interessant resultat. Dette resultatet viser at folk som har tyggeevne har bedre kognitive funksjoner.

Med kognitive funksjoner mener vi hukommelse, problemløsning og beslutningsevner.

For å bevise dette; skandinaviske forskere studerte 557 eldre mennesker over 77 år med ulik psykisk helse, kjønn og utdanning. Forskerne skjønte at de som hadde problemer med å tygge hardere mat, som et eple, hadde høyere risiko for demens.

 

Hva kan være sammenhengen?

Flere studier har funnet ut at mange faktorer kan føre til demens. Noen forskere hevder at mangel på tenner fører til demens; andre sier at Universitetsstudenter som tygger tyggegummi under eksamen oppnår bedre resultat.

Grunnen til dette kan være at prosessen med å tygge opprettholder blodgjennomstrømningen i hjernen vår. Derfor er en person med tannproblemer mer utsatt, da man er ute av stand til å tygge effektivt, og dermed ikke får nok blod til hjernen. Dersom blodstrømmen i hjernen er utilstrekkelig, er risikoen for demens høyere.

Om en person har sine opprinnelige tenner eller implantater, proteser, kroner eller broer, er ikke relevant. Det viktige er å kunne tygge.

 

God omsorg for tennene, opprettholder helsen

Zoltán Iványi MD, tannlege hos Oxygen Medical (Budapest) sier at periodontale problemer og sykdommer er også risikofaktorer, fordi de påvirker tyggeevner. De inflammatoriske bakteriene kan komme inn i blodstrømmen og føre til forkalkninger i blodåreveggen. Vi vet i dag at åreforkalkning er en utløsende faktor for hjerneslag og hjerteinfarkt.

Ivanyi MD sier at med riktig tannpuss og god munnhygiene kan vi redusere risikoen for betennelse i munnen og dermed også andre mulige relaterte sykdommer.

Den grunnleggende munnhygienen omfatter tannpuss to ganger daglig, i minimum tre minutter. Det er også viktig å besøke tannlegen regelmessig, ikke bare når du har problemer, men hvert år for en kontroll.