Hjertesykdom og diabetes forårsaket av plakk?

Sammenhengen mellom enkelte helseproblemer og dårlig munnhygiene har lenge vært kjent i vitenskapen om tannbehandling. Nøyaktig fjerning av plakk er svært viktig for å bevare helsen i tenner og tannkjøtt.

Tannlegen hos Oxygen Medical (Budapest), Krisztina Benkő MD snakket med oss om konsekvensene av neglisjert munnhygiene, og viktigheten av tannpuss.

 

Plakkens effekter på munnhygiene

Plakk og tannstein er skapt av bakterier, som fester seg til overflaten av tennene. Vi har millioner av bakterier i munnen, og normalt beskytter de slimhinner og immunsystem, men vi bør ikke la dem formere seg.

Kun få dager uten tannpuss er nok til å utvikle plakk; forårsaket matrester kombinert med spytt og den store mengden av bakterier.

Etableringen av plakk kan raskere utvikles av tett plassert tenner, dårlig fyllinger, kroner, broer, proteser eller lav spyttproduksjon og røyking.

Misfargede tenner og dårlig ånde er et faresignal, og betyr at vi bør oppsøke en tannlege. Dersom man ikke gjør det, kan det føre til gingivitt, som videre kan utvikle seg til en periodontal sykdom, og i verste fall til tap av tenner.

I dag vet vi at periodontale sykdommer også er forbundet med andre alvorlige problemer, som hjertesykdommer, diabetes, demens eller revmatoid artritt. Det er bevist at bakterier i munnen kan komme inn i blodstrømmen og angripe organer.

Det er derfor svært viktig å ta munnhygienen på alvor, og gjøre tiltak som forebygger og fjerner plakk.

 

Tannpuss er ikke nok

Krisztina Benkő MD, tannlege hos Oxygen Medical sier at den eneste pålitelige løsningen er en profesjonell tannprosedyre, hvor tannlegen renser tennene med en spesiell depurator.

Etter dette kan ruheten på overflaten av tennene glattes med en spesiell pasta og børster, eller med sandblåsing. (Air-Flow)

Dersom du har alvorlige betennelser i tannkjøttet eller en periodontal sykdom, behøver du også en rask tannbehandling for å bevare tennene og forbedre din munnhygiene.