Hvordan kan vi overvinne tannlegeskrekk?

angol_hirlevel_fogaszat300

Tannbehandling er i dag smertefritt, takket være moderne teknikker for anestesi, men fortsatt er mange mennesker redde for tannbehandling og noen ganger også tannlegen. De fleste utvikler denne frykten før selve behandlingen eller møte med tannlegen.

Hvorfor har folk tannlegeskrekk?

En traumatisk opplevelse i barndommen, kanskje en smertefull erfaring eller forlegenhet kan ha en innflytelse på pasientene, som dermed unngår regelmessige kontroller og bare går til tannlegen når de har en akutt situasjon.

Disse sakene krever ofte en mer kompleks og kostbar behandling og kan forsterke deres frykt for tannlegen.

Årsaker og typer av odontofobi

En av de mest vanlige årsaker er klart frykten for smerte, men mange pasienter har en tendens til å frykte lyden av tannlegebor, synet av nålen eller tannlegen. Andre frykter dentale inntrykk og mange skammer seg over deres tilstand. Med liten risiko for overdrivelse kan man si det er så mange forskjellige problemer som det er pasienter, og det kan bare behandles dersom vi vet bakgrunnen.

Det er ofte mangel på kunnskap bak årsakene til frykt, noe som er helt rasjonelt; en pasient kan ikke like mye som en spesialist på feltet.

Årsaker knyttet til traumatiske opplevelser i barndommen er dypt forankret, så et vennlig og beroligende smil fra tannlegen er kanskje ikke nok til å overbevise pasienten.

Det er derfor viktig å bygge tillit mellom pasient og tannlege. Tannlegen må være rolig og omsorgsfull, og pasienten må opprettholde god munnhygiene, samt gå regelmessig til kontroll.

 

Hvorfor skal vi ikke frykte en tannbehandling?

Svaret er innlysende, siden tannbehandlingene i dag er smertefri og trygg, har egentlig pasienten ikke noen reell grunn til å være redd. Det er mye verre å utsette konsultasjonen og vente til tilstanden trenger øyeblikkelig behandling.

I praksis er det annerledes og det er derfor viktig å være forberedt. Den beste metoden for å håndtere frykten for smerte er for eksempel å være fast bestemt på å sette denne frykten til side og oppleve hva vi virkelig føler under en rotfylling eller tannfylling.

Hva vi virkelig føler er ingenting. Ikke engang ved implantasjon eller oral kirurgi. Dersom området er betent kan det være litt sensitivt, men kun da. Som nevnt tidligere, er dette noe som bare oppstår ved tilfeller der man ignorerer symptomene og munnhygienen er neglisjert.

Lyden av tannlegebor er vanskelig å ignorere, men når vi er i stand til å planlegge fremover, kan vi ta med oss musikk og ørepropper for å komme gjennom disse ubehagelige øyeblikkene. Synet av en nål kan lettest unngås dersom vi lukker øyne, selv om denne metoden kan høres litt rudimentær ut.

Vi tenker kanskje at det er lett å håndtere forlegenhet, men dette innebærer at en må bryte gjennom mentale barrierer, noe som er minst like vanskelig som arbeidet med frykt knyttet til traumer i barndommen. I disse tilfellene kan vi bare stole på oss selv og det er viktig å innse at å utsette problemet bare fører til større forlegenhet foran tannlegen og også våre venner eller bekjente.