Munnhygiene

Det er ingen overdrivelse å si at dårlig munnhygiene er en av de største fiendene innen tannbehandling. Den viktigste årsaken til tap av tenner er neglisjert oral hygiene.

Nesten alle tannsykdommer kan forebygges, dersom pasientene lærer å børste og bruke tanntråd riktig allerede i ung alder.

 

Konsekvenser ved dårlig tannhygiene:

Oral hygieneDet finnes millioner av bakterier i munnen. Mens noen av dem er harmløse, kan andre angripe tannkjøtt og tenner og begynner dannelsen av plakk og tannstein. Jo lengre plakk og tannstein får bli på tennene, jo mer irriterer det tannkjøttet som blir hovent, blør lett og forårsaker dårlig ånde.
Denne betennelsen i tannkjøttet kalles gingivitt, og det er en form for periodontal sykdom.
Ubehandlet kan dette utvikle seg til gingivitt periodontitt-benresorpsjon og dermed tap av tenner, som er en irreversibel prosess.

 

Forskere har i lang tid visst at usunne tenner kan føre til alvorlige helseproblemer. Personer med tannkjøttsykdommer har for eksempel nesten dobbelt så høy risiko for å utvikle hjertesykdommer, men det er også en sterk sammenheng mellom diabetes og periodontitt. Et annet urovekkende eksempel er at langvarig alvorlig mye manglende tenner kan også føre til demens.

 

Riktig rengjøring av tenner:

En god munnhygiene gjør at du føler deg og ser bra ut, men det er også svært viktig for å kunne snakke og spise riktig. I tillegg til å forebygge en rekke helseplager. Den viktigste delen av tannhygienen skjer hjemme. Riktig tannpuss og bruk av tanntråd regelmessig er det viktigste tiltaket. Dette innebærer at du bør pusse minimum 3 minutter to-tre ganger om dagen, og tanntråd hver kveld.

Selv om man kan lese seg til riktig teknikk, er det likevel lurt å la en tannlege eller tannpleier demonstrere hvordan man børster riktig.